Gerekçeli karar alınmazsa ne olur?
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesin değildir. Gerekçeli karar, yasal bir çözüm yolu sunulmadığı veya temyiz başvurusunda bulunulduğu ve temyizi ele alan üst mahkemelerin kararı hukuka uygun gördüğü takdirde icra edilebilir.
Gerekçeli karar yazıldı dosya ne zaman kapanır?
Karar gerekçeleri ve varsa muhalif oyların gerekçeleri tutanağa tam olarak geçirilmemişse, bunlar ilan tarihinden itibaren onbeş gün içinde dosyaya verilir. Kararlar ve hükümler, bunlara katılan hâkimler tarafından imzalanır.
Gerekçeli karar evrakı çıktıktan sonra ne yapılır?
Gerekçeli karar, yayımlandıktan ve imzalandıktan hemen sonra taraflara bildirilmelidir. Süre, özellikle taraflar için, kararın taraflara bildirilmesiyle başlar. Kanunda taraflara bildirim için genel bir süre sınırı yoktur.
Gerekçeli karardan sonra kesin karar ne zaman çıkar?
Temyizi gören üst mahkemeler kararı hukuka uygun görürse karar kesinleşir. İlk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra, hukuk davalarında gerekli kararın açıklanması için temyiz başvurusunda bulunma süresi iki haftadır.
Gerekçeli karar tebliğ masraflarını kim karşılar?
Tebligat talebinde bulunan kişi, tebligat masraflarını üstlenir. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu Yönetmelik uyarınca yaptığı iş karşılığında alacağı ücreti ayrı bir tarife ile belirler.
Gerekçeli karar tebliğ olmadan istinaf edilir mi?
Türk hukukunda, mahkeme kararlarına karşı istinaf ve kanun yoluna başvurma süresi genellikle gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren başlar; ancak bazı kanunlarda istinaf ve kanun yoluna başvurma süresi kararın tebliğinden, yani mahkemece kararın duruşmada hazır bulunan taraflara tebliğinden itibaren başlar.
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse ne olur?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için, tarafların mahkemeye başvurmaları ve gerekçeli kararın taraflara tebliğini talep etmeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, karar kesinleşmez.
Gerekçeli karar 1 ay içinde yazılmazsa ne olur?
HUMK’daki bu süre sınırları mahkemeler içindir ve doğası gereği aşağılayıcı değildir. Bu sürenin bitiminden sonra gerekçeli karar düzenlenmesi kararın geçerliliğini etkilemez.
Gerekçeli kararın tebliğini kim ister?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar tutanağa geçirildikten hemen sonra taraflara tebliğ edilirken, hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle tarafların talebi olmadıkça tebliğ edilmez.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
İtiraz kanun yolunun kullanılması, kural olarak kararın tenfizini engellemez (CMK m. 11).
Gerekçeli kararın sanığa tebliği zorunlu mu?
Bu bağlamda; özellikle Tebligat Kanunu’nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle, temyiz yoluna başvurulabilecek mahkeme kararlarının, değişikliğin gerekçesi dikkate alınarak davalılara tebliğ edilmesi ve bu tebligata ilişkin dava açma süresinin başlaması zorunluluğu getirilmiştir.
Gerekçeli karar hakkı nedir?
Gerekçeli karar hakkı, adil yargılanma hakkının temel unsurlarından biri olarak kabul edilir. Anayasa’nın 141. maddesi şöyle der: “Bütün mahkemelerin bütün kararları gerekçeli olarak kayda geçirilmelidir.” Aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. Herkes, kendisi adına verilen mahkeme kararlarının gerekçelerini bilmelidir.
Gerekçeli karar bozulur mu?
Özet kararın gerekçeli kararla değiştirilmesi mümkün olmayıp gerekçeli kararın özet karara uygun olarak düzenlenmesi zorunludur.
Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?
Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.
Gerekçeli karardan kaç gün sonra tahliye edilir?
5. Tahliye emrinin icrası İcra için, icra mahkemesinin tahliye emrinin hukuken bağlayıcı olması gerekmez. Ancak tahliye emrinin icra edilebilmesi için, tahliye emrinin kiracıya duyurulması veya bildirilmesinden itibaren on gün geçmesi gerekir.
Gerekçeli karar talep edilmezse ne olur?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya temyiz hakkını kullanmak için, tarafların mahkemeye başvurmaları ve gerekçeli kararın taraflara tebliğini talep etmeleri gerekir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, karar kesinleşmez.
Gerekçeli karar sicile işler mi?
Mahkemece ceza verilmesine yer olmadığına karar verilirse, bu kararın gerekçeleri 223 üncü madde hükmüne göre tutanağa geçirilir. Kusur bulunmadığı hâllerde bu karar tutanağa geçirilmez.
Gerekçeli karar Geç yazılırsa ne olur?
Özet: Mahkeme gerekçeli kararı hazırlamalı ve hükmün özetinin basılması ve yayınlanmasından itibaren bir ay içinde yayınlamalıdır. Gerekçeli kararın geç hazırlanması makul sürede yargılanma hakkını ihlal eder.
Gerekçeli karara itiraz edilirse ne olur?
İtiraz kanun yolunun kullanılması, kural olarak kararın tenfizini engellemez (CMK m. 11).