İçeriğe geç

Balâ Ne Yavrusu

Balak ne yavrusu?

Konuşma. Anadolu lehçelerinde “balak” sözcüğü genellikle yavru hayvanlar için kullanılır. Çoğunlukla tavşanlar, ayılar ve manda yavruları için kullanılan bu sözcük, yavru güvercinler için de kullanılır. Balak sözcüğü, “bebek” anlamına gelen Eski Türkçe “bala” sözcüğünden gelir.

Balâ ne demek kökeni?

Yorum yapan tüm kullanıcılarımıza teşekkür ederiz. Bala kelimesinin anlamı “oğul”dur. Oğul, torun anlamına gelir. Çoğunlukla Azerbaycan halkı tarafından kullanılan bir kelimedir.

Eski Türkçede Balâ ne demek?

Eski Türkçedeki bala kelimesinden gelir; “yavru kuş, yavru hayvan”.

Balak hangi hayvandır?

Balak sözcüğü, günümüz Anadolu ağızlarında artık “manda, domuz yavrusu, tavşan yavrusu, kedi yavrusu, ayı yavrusu” gibi çok anlamlı bir sözcüğe dönüşmüştür (DS XII/4441). bozov/bozoy biçiminde ise de, her durumda “yeni doğmuş inek buzağısı” anlamına gelir (DS II/673).

Balina yavrusuna ne ad verilir?

Bir balina yavrusuna buzağı denir. Bu diğer balinalar, su aygırları ve diğer akrabaları için de geçerlidir. Bir balina yavrusuna buzağı denir.19 Nisan 2018Bir balina yavrusuna buzağı denir. Bu diğer balinalar, su aygırları ve diğer akrabaları için de geçerlidir. Bir balina yavrusuna bebek denir.

Bala ne demek Azeri?

Azerbaycan Türkçemizde “çocuk, oğul”, “Balama kurbanlık inekler; Balam nə vaxt iməklər”, “Allah balını korusun”, “Balının yarısı” vb. anlamlarını ifade eden “bala” kelimesi sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca lehçe edebiyatımızın örnekleri olan şiirlerimizde ve atasözlerimizde de sıkça yer almaktadır.

Bala adı nereden gelmiştir?

Balâ ilçesi tarih boyunca “Kasaba-i Balâ, Bozulus Sancağı, Kaza-i Yörükan, Tabanlı İlçesi” olarak anılmıştır. İlçeye Balâ ismi Bozulus ismine atfen verilmiştir.

Balo hangi dilden gelir?

Balloon – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca ballon kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top, büyük küresel şişe, sıcak hava veya gazla yükselen ulaşım aracı” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca ballone kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca balla “top” kelimesinin +on ekiyle bir uzantısıdır.

Bala rütbesi nedir?

19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda. 19. yüzyıldan beri kullanılan bir sivil rütbe. Osmanlı resmi yazışmalarında kullanılan bir hitap biçimi. Osmanlı İmparatorluğu’nda bir askeri rütbe.

Bala hatun anlamı nedir?

Üstün, asil kanlı. Değerli aile üyesi.

Bala kız ismi mi?

Sözlükte yüksek, ulu, uzun gibi pek çok anlam taşıyan Bala kelimesi aynı zamanda çocuk anlamına da gelmektedir.

Oğlak kimin yavrusu?

Etimoloji ve isimlendirme. Keçi ismi, Eski Türkçede keçi anlamına gelen “Eçkü” kelimesiyle ilişkilidir. Güneybatı Oğuz dilleri dışındaki Türk dillerinde keçi yerine Echku ve benzeri kelimelerin kullanımı yaygındır. Genç keçilere oğlak, erkeklere teke, bir yaşındaki erkek ve dişilere çepiş denir.

Kırık neyin yavrusu?

kirı [kırık (I)] eşek yavrusu, tay (Ulukışla *Bor-Nğ.; Gezende *Gülnar – İç.; *Fethiye ve köyleri –Mğ.) [kırık (I)] (Gökdere *Akdağmadeni –Yz.) (DS XII/4555).

Buzağı hangi hayvanın yavrusudur?

Buzağı, tanımı gereği 0-6 aylık yaş arasındaki genç hayvandır ve sığır işletmelerinde hayvan kayıplarının önemli bir kısmı bu dönemdeki yanlış ve yetersiz bakım ve beslemeden kaynaklanmaktadır.

Deve yavrusuna ne denir?

TRT Belgeseli – Köşe, halk arasında “Potuk” ya da “Dorum” olarak da bilinir, bir yaşına kadar olan deve yavruları için kullanılır.

Manda yavrusuna ne denir?

Adlandırma. Su bufaloları Türkçede camiz, camış, kömüş ve dombay olarak da bilinir. Bir bufalo buzağısına malak denir. Birçok dilde, İngiliz su bufalosu gibi suya bağımlı yaşam tarzlarına atıfta bulunan isimler vardır.

Kaz yavrusu na ne denir?

Yavru kazlara İngilizce’de goslings denir.7 Temmuz 2020Yavru kazlara İngilizce’de goslings denir.

Kartal yavrusuna ne denir?

Genç kartallara kartal yavrusu denir. Kel kartalın yavrularına kartal yavrusu, yumurtadan çıkan diğer kartalların yavrularına ise kartal yavrusu denir.28 Mart 2021Genç kartallara kartal yavrusu denir. Kel kartalın yavrularına kartal yavrusu, yumurtadan çıkan diğer kartalların yavrularına ise kartal yavrusu denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir