İçeriğe geç

Amalgam Dolgu Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Amalgam dolgu yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Amalgam dolgular; Sadece cıva alerjisi teşhisi konulmuş kişilerde kullanılmamalıdır, bu durum %1’den az bir ihtimaldir. Amalgam dolgular maddi sıkıntı yaşanmaması ve dişte aşınma ve yıpranma ihtimali göz önünde bulundurularak mecbur kalınmadıkça çıkartılmamalıdır.

Dolgu yaparken nelere dikkat edilmeli?

İlk 4 saat yüz üstü yatmamalısınız. İlk 24 saat boyunca yüzünüzü ovalamamalı veya masaj yapmamalı, kaşlarınızı yolmamalı, saçınızı boyamamalı veya makyaj yapmamalısınız. Sıcak banyo ve duşlardan ve yoğun güneş ışığından kaçınmalısınız çünkü bunlar ilk 24 saat boyunca yüz kızarıklığına neden olabilir.

Amalgam dolgu sonrası su içilir mi?

Doldurduktan sonra sadece su içmeniz önerilir. Doldurduktan sonra kola, limonata, asitli içecekler ve sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmalısınız.

Amalgam dolgu neden yasaklanıyor?

Amalgam dolguların yasaklanmasının başlıca nedeni, içerdiği cıvanın insan sağlığına ve çevreye zararlı olmasıdır.

Amalgam dolgu ömrü ne kadar?

Gümüş amalgam dolguların ömrü 15 ila 20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolgular 7 ila 10 yıl arasında dayanır ve bu süreden sonra değiştirilmesi gerekebilir.

Amalgam dolgudan sonra diş fırçalanır mı?

Dolgu yapıldıktan sonra bir şeyler yiyip içtikten sonra yeni dolgu yapılmış dişinizi fırçalamanın, diş ipi kullanmanın veya gargara yapmanın bir zararı yoktur.

Dolgu yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli?

Dudak dolgusu uygulamasından önce kullanılan aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar uygulamadan iki hafta önce kesilmelidir. Kan sulandırıcı etkisi olabilecek yeşil çay, sarımsak, balık yağı, E vitamini, ginseng ve alkollü içecekler uygulamadan önce kullanılmamalıdır.

Dolgu yapıldıktan sonra ne yapılmalı?

Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Kişi dolgudan sonra yaklaşık 2 saat boyunca hiçbir şey yememelidir. Gıda alımının zorunlu olduğu durumlarda yumuşak gıdalar tercih edilmelidir. Sıcak veya soğuk içeceklerden kaçınmalıdır. Kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Ağız bakımında dolgunun dağılmasına neden olan ürünleri tercih etmemelidir. Daha fazla makale… .

Dolgu düzgün yapılmazsa ne olur?

Diş dolgusu dişinizi koruyan bir tabaka olduğundan, dolgu düşerse daha ciddi diş sorunlarına yol açabilir. Dolgunuz düşerse, dişinizin o kısmı boş kalır ve dişiniz savunmasız ve çok hassas hale gelir. Dişiniz bu durumda olduğunda, kırılmaya ve enfeksiyona karşı çok hassastır.

Amalgam dolgu yutulursa ne yapmalı?

Dolguyu yutmak insanları korkuttuğu kadar önemli olmasa da yine de bir sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var. Özellikle sabahları ağzınızda acımsı bir metalik tat hissediyorsanız dolgularınızda bir sorun olabileceğini düşünmeli ve en kısa sürede bir diş hekimine muayene olmalısınız.

Amalgam dolgu kırılırsa ne olur?

Kırılmış ve çürümüş amalgam dolguları çıkarılabilir. İçerdikleri civa nedeniyle, bu tür aşınmalara rağmen ağızda bırakılmaları, özellikle ağızda çok sayıda amalgam dolgusu olan hastalarda bazı sistemik hastalıklara yol açabilir.

Amalgam dolgu ağrı yapar mı?

Amalgam dolgularından sonra, özellikle derin çürüklerde, kısa süreli sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşabilir. Ancak, uzun süreli, kendiliğinden ve zonklayıcı ağrı oluşursa, dişe kanal tedavisi uygulanmalıdır.

Amalgam dolgu hangi hastalıklara yol açar?

Gerçek şu ki, hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilere zarar veriyor. Karaciğer ve böbrekler gibi organlarda üretilen glutatyonu tüketiyor ve bağışıklık sistemini bozuyor. Sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıklar geliştirme riskini artırıyor.

Amalgam dolgu unutkanlık yapar mı?

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırma, amalgam dolguları ile yaygın olarak MS olarak bilinen hastalık arasında bir bağlantı buldu. Tayvan’da yapılan başka bir araştırma, amalgam dolguları olan kişilerde Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Amalgam dolgu kanserojen mi?

Amalgam dolgular hakkında bu tartışmanın sebebi dolguda cıva kullanılmasıdır. Cıva kendi başına insan vücudu için son derece zararlıdır. Ancak dolgu malzemesi olarak kullanılan cıva farklı bir yapıya sahip olduğundan insan vücuduna herhangi bir zararı yoktur.

Amalgam dolgu sökümü acıtır mı?

Amalgamın çıkarılması, uygun koruma koşulları oluşturulduktan sonra birkaç dakika süren bir işlemdir. Bu nedenle, temizlenmesi gereken amalgam dolgusunun altında çürük yoksa, anestezi olmadan ve önemli bir ağrı olmadan kolayca çıkarılabilir.

Amalgam dolgu beyaz olur mu?

Beyaz dolgular (kompozit dolgular) çürümüş, kırılmış, aşınmış veya küçük şekil değişiklikleri gerektiren dişleri tedavi etmek için kullanılabilir. Beyaz dolgular ayrıca popüler olarak lazer veya ışın dolguları olarak da adlandırılır. Beyaz dolgular, siyah dolguların (amalgam) kullanılabileceği her yerde kullanılabilir.

En sağlıklı dolgu hangisi?

Seramik ve kompozit dolgular hem estetik hem de sağlık açısından üstündür. Yıllar önce başarılı bir malzeme olan amalgamın etkileri araştırılmıştır. Bazı hastalarda çeşitli sorunlar yaşanabilir. Metal alerjisi olan hastalara amalgam dolgular önerilmez.

Amalgam dolgu koku yapar mı?

Amalgam dolgular, doktor tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı sürece kötü nefes kokusuna neden olmaz. Dişlerin sağlığı ve görünümü günlük yaşamı etkileyen çok önemli faktörler arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir