Zıllullah ne demek Osmanlıca?
Tanım olarak, Zillullah Allah’ın gölgesi anlamına gelir. Osmanlı Sultanları da Zillullah’tır. Halife, Yüce Tanrı adına yeryüzüne hükmeden kişidir. İlahi yasayı uygulamaya çalışan Halife ve Sultanın adı.
Zillullah fi’l arz ne demek?
Osmanlı devlet anlayışına göre Osmanlı hükümdarının görevi, eski Türk egemenlik anlayışının ve İslam geleneğinin “Sultan-ı ruy-ı Toprak zillullah-i fi’l-arz”, yani Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi şeklinde tecelli etmesidir.
Zillullah nedir?
“Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi” anlamına gelen bu ifade, kökeni Ortaçağ Avrupası’na ve “Engizisyon dönemi”ndeki “Papalık makamına” kadar uzanan, kendisini “Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi” olarak gören, Osmanlı padişahlarının da bu ünvanı kullandığı bir ünvandır.
Allah’ın gölgesi ne demek?
Allah’ın yeryüzündeki gölgesi/Zıllullahi Fi’lard kimdir veya nedir? Allah’ın yeryüzüne düşen gölgesi, İslam tarihinde halifeler, sultanlar ve tek başına siyasi güç/devlet gücü kullanan sultanlar için kullanılan bir sıfattır.
Zelil eylesin ne demek?
Aşağılanmak, hor görülmek ve aşağılanmak anlamına gelir. Bu ifade genellikle insanların aşağılandığı ve aşağılandığı durumlarda kullanılır.
Zulal ne demek Arapça?
Zülal ismi “Işık, saf ve tatlı su” olarak ifade edilir ve kullanılır. Bu, narin ve güzel anlamı ile bir kız için en uyumlu isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isim olmasına rağmen, hem isim anlamıyla hem de gerçek anlamıyla kullanılır.
Zillullahi fi’l ard ne demek?
Sağ kuyunun üstündeki hat levhasında: Es-sultan zıllullahi fi’l-ard, yani; “Sultan, Allah’ın yeryüzündeki gölgesidir.” yazılıdır. Sol kuyunun üstündeki hat levhasında: Ye’vi ileyhi kulli mazlumin, yani; “Ve o, bütün mazlumların velisidir.” yazılıdır.
Hilâfet alametleri nelerdir?
Halifeler, başında bulundukları kurumu güçlendirmek için çeşitli sembol ve işaretler kullanmışlardır. Sadakat, hil’at, asa, dualarla birlikte onun adına hutbe okunması, minber, dinî unvanların kullanılması ve para basılması halifeliğin başlıca işaretleri arasındaydı. Casim Avcı, “Hilafet”, DİA, cilt 17 (1998), s. 539-546.
Osmanlıda arz ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda, genellikle devlet işleriyle ilgili bir konuda Sultan’a sözlü veya yazılı bilgi iletimi. Osmanlı İmparatorluğu’nda Sadrazam’ın Sultan’a isteklerini ve raporlarını ifade eden bir belge türü. Osmanlı bürokrasisinde maddeler ve kişiler adına yazılan özet belgelerin adı.
Allah’ın yeryüzündeki gölgesi kimdir?
Osmanlı padişahlarının halife oldukları için uygun gördükleri unvan. İslam öncesi Türk hükümdarlarının da kendilerine verdikleri bir sıfattır.
Zillerin anlamı nedir?
Zil, Türk müziğinde ve diğer birçok Orta Doğu ülkesinin müzik kültüründe var olan bir vurmalı çalgıdır. Yuvarlak bir şekle sahiptir ve genellikle pirinçten yapılır, ancak üretiminde diğer alaşımlar da kullanılabilir. Ortada deri veya ipten yapılmış saplar vardır.
Allah’ın yüzü ne demek?
Gerçekten Allah en merhametli, en bilendir. “Allah’ın yüzü” ifadesi mecazi bir ifadedir ve burada “Allah’ın rahmeti, onayı ve bereketi” anlamına gelir.
Allah’ın cismi nedir?
Allah’ı bir beden olarak gören veya O’na fiziksel özellikler atfedenleri ifade eden bir terim. Tanrı’yı yaratıklarla veya yaratıkları Tanrı’yla karşılaştırmaya yol açan inançları benimsemiş gruplara verilen ad. Tanrı ile yaratılmış şeyler arasında, O’nun özü, nitelikleri ve ibadeti açısından bir benzerlik kurmak anlamına gelen bir terim.
Sultanlar sultanı ne demek?
Sultan teriminin Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) Allah.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Zillullah kimdir?
Halifeler için Khalîfetullah (Allah’ın halifesi), Zıllullah fi’l-Arz (Allah’ın yeryüzündeki gölgesi) ve Sultânullah fî Arzihî (Allah’ın yeryüzündeki sultanı) terimleri kullanılmıştır.
Zülfeyn ne demek Osmanlıca?
Zülfeyn: Nafilaz (iki kale).
Zülfikar ne demek Osmanlıca?
Hz. Muhammed. Ali’ye meşhur kılıcını verdi. Sözlükte zülfekar Hz, “sahip” anlamına gelen zû ve “omurga, ayak bileği” anlamına gelen fekar kelimelerinden oluşur. Her iki tarafı keskin ve ortası yivli olan Ali’nin kılıcının adıdır.