Maraşın hangi ilçeleri Alevi?
Maraş Alevileri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde bulunur. Pazarcık’ta 82 köy vardır, bunlardan 56’sı Alevi köyü ve 1 Alevi kasabasıdır. Elbistan’da 41 Alevi köyü vardır. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü vardır.
Rize’de Alevi var mı?
Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.
Samsun Vezirköprü’de Alevi var mı?
Güldere-İmircik köyleri, Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Alevi Türkmen köyleridir. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Horasan bölgesinden Tahtacı Yörükleri tarafından kurulmuştur.
Kırıkkale’de Alevi var mı?
Büyükafşar köyü. Sünni olmayan nadir Afşarların köyü. Alevi olduğu için klasiktir: yolu kötüdür! 28 Şubat 2024
En çok Alevi hangi ilçede?
Tablo ve haritalardan da anlaşılacağı üzere Alevi nüfusu Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) Alevi nüfusunun %75’inden fazlasının kaynağıdır.
Maraşın hangi ilçeleri Kürt?
Kahramanmaraş’ın 114.229 nüfuslu ikinci büyük ilçesi olan Dulkadiroğlu ilçesinde çok sayıda Kürt yerleşim yeri bulunmaktadır. İlçedeki Kürt nüfusu yaklaşık %10’dur. Kahramanmaraş’ın nüfus bakımından en küçük ilçesi olan Ekinözü’nün toplam nüfusu %15’tir. Birkaç Kürt köyü vardır.
Samsun Alaçam Alevi mi?
Samsun’un hemen hemen tüm ilçelerinde Alevi köyleri bulunmaktadır. Alevi nüfusu Alaçam, Havza ve Ladik ilçelerinde diğer ilçelere göre daha fazladır. Samsun’un komşu Ordu ilinin Salipazarı ilçesine bağlı Avut köyünde yaşayan Aleviler, Ordu’daki Hoybulut köyünden gelip 1950’lerden sonra buraya yerleşmişlerdir.
Karadeniz’de Alevi var mı?
Karadeniz bölgesinde, özellikle Harşit Vadisi’nde; Güvenç Abdal Dergâhına bağlı Alevi-Bektaşi nüfusu Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu ve Samsun illerinin birçok köyünde yaşamaktadır.
Çepni Alevi midir?
Din. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yoğun olarak yaşayan Çepniler, o dönemde Alevi olup daha sonra Sünni olmuşlardır.
Trabzon’da Alevi köyü var mı?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Tokatın hangi ilçesi Alevi?
Reşadiye, Alevi ve Bektaşi geleneğinde çok önemli bir yere sahiptir. Reşadiye ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının Türkmen Aleviler olduğunu söyleyebiliriz.
Adıyaman Bağlıca Köyü Alevi mi?
Köyün adı 1928 kayıtlarında “haşhaş” anlamına gelen Bûbikan olarak geçmektedir. Köy Alevi inancına sahiptir.
Erzurum’un hangi köyleri Alevi?
Erzurum’da yukarıda sayılanlar dışında mevcut idari yapıya göre dört Alevi köyü Köprüköy, Horasan, Şenkaya ve Olur ilçelerinde bulunmaktadır.
Bayburt’ta kaç tane Alevi köyü var?
Bayburt’ta 10’dan fazla Alevi köyü var. Ayrıca Bayburt merkeze bağlı Demirışık, Altıntepe, Kalecik, Kıratlı, Yaylalar ve Yeniköy gibi başka Alevi köyleri de bulunmaktadır.
Mardin’de Alevi var mı?
Mardin’de İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik birleşmiştir; Bu dinlerin ayrıca farklı mezhepleri vardır: Sünni, Alevi, Ortodoks, Katolik, Nusayri, Ezidi, Süryani, … 20 Mayıs 2023
Kahramanmaraş Göksun ilçesi Alevi mi?
Köyün tüm nüfusu Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır. Köylüler ayrıca Kürtçe de konuşmaktadır.
Elbistan hangi mezheptir?
Yani Elbistan’daki Ermeni vatandaşların bir kısmı din değiştirerek Gregoryen mezhebinden Protestan mezhebine geçmişlerdir.
Maraş Afşin Alevi mi?
Alevi inancının yaygın olduğu Maraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar kültürel kimliklerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor.
Alevi nüfusu en çok nerede?
Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.