İçeriğe geç

Tacirin Basiretli Olması Ne Demektir

Basiretli tacir kimdir?

Tedbirli bir tüccar, tüccardan beklenen bazı niteliklere atıfta bulunur. Öncelikle, tedbirli bir tüccarın iş alanında gereken teknik bilgiye sahip olması beklenir. İşiyle ilişkili risklerin farkında olmalı ve bu risklere karşı uygun önlemleri alabilmelidir.

Ticari basiret nedir?

Tedbirli bir tüccar, geleceğe bakan, sezgileri yüksek, tedbirli, hareketlerinin nereye varacağını bilen veya bilmesi gereken, ticari işlerinin, işlemlerinin ve eylemlerinin hukuki, mali ve ticari sonuçlarını öngörmesi gereken kişidir.

Basiretli ne demek hukuk?

Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, basiretli girişimci olarak hareket etmek, “iş yaparken mevcut ve gelecekteki piyasa koşullarını dikkate almak” anlamına gelir. Basiretli hareket etmek ise “bugünün ve yarının koşullarını gerçekçi ve ölçülü bir şekilde değerlendirebilmek” anlamına gelir.

Basiretli davranma nedir?

Basiret kelimesi sezgi, anlayış, kavrayış, uyanıklık ve ileri görüşlülük gibi anlamlara gelse de günümüz koşullarında bunu “stratejik eylem yeteneği” olarak ifade etmek daha doğru olacaktır.

Tacirin basiretli olması ne demek?

Ancak genel bir tanım yapılacak olursa basiretli tacirin davranışı, ticari faaliyetlerinde diğer kişilere göre daha dikkatli, tedbirli, basiretli davranan ve işinin inceliklerine daha iyi hâkim olan tacir olarak tanımlanabilir3.

Tacirin anlamı ne demek?

Türk Ticaret Kanunu’nun 12. maddesine göre, bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişiye tacir denir. Taciri, bir zanaat işletmesi için öngörülen sınırın ötesinde gelir elde etmeyi amaçlayan sürekli ve bağımsız bir işletme işleten kişi olarak da tanımlayabiliriz.

Basiretlik ne demek?

Bu terim, insanın diğer varlıklar ve olaylar hakkında bilgi edinme ve gelecek hakkında doğru öngörülerde bulunma yeteneğini ve bu konuyu inceleyen bilim dalını ifade eder.

Basiret sahibi olmak ne demek?

“Basiret” kelimesi Arapça “بَصَرَ” kökünden türemiştir. “بَصَرَ” sözlükte “görmek, bilmek, sezmek, görmek” anlamına gelir…

Basiretin bağlı olması ne demek?

Durugörü bağı aslında bir söz sanatı olarak karşımıza çıkar. Bir olay karşısında mantıklı düşünememek, yani karar verememek, karar verildiğinde bile yanlış karar vermek anlamına gelir. Örneğin, durugörü sahibi bir kişi önemli bir olay karşısında takılıp kalır ve karar veremez.

Basiretli ve ferasetli ne demek?

Öngörü kelimesi, öngörü ile aynı anlama gelir. Ancak, basiret, tamamen sezgisel olarak ve kalbin gözü denen hisler aracılığıyla edinilen yorumlama gücüdür. Öte yandan, içgörü, bir kişinin gördüğü somut kanıtı zekasıyla tutarlı bir şekilde açıklama yeteneğidir.

Tacirin sorumlulukları nelerdir?

İşletme Sahiplerinin Genel Yükümlülükleriİşletme sahibi her türlü borçtan dolayı iflas takibine tabidir.İşletme sahibi kanuna uygun bir ticaret unvanı seçmek zorundadır.İşletme sahibi ticaret şirketini Ticaret Siciline tescil ettirmek zorundadır.İşletme sahibi Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre gerekli ticari defterleri tutmak zorundadır.Diğer makaleler…

Tacir gibi sorumlu olanlar kimlerdir?

Tacir gibi sorumlu kişiler; Türk Ticaret Kanunu’nun 12/3. maddesine göre, kendi adına, adi şirket olarak veya kanunen varlığı bulunmayan başka bir şirket adına ticari işletme kurmuş gibi işlem yapan kişi, iyi niyetli üçüncü kişilere karşı tacir gibi sorumlu olabilir.

Donatma iştirakinde tacir sıfatı kime aittir?

Ekipman katılımında, ortak sahiplere (ekipman sahiplerine) tacir sıfatı tanınmaz. Ekipmanı tedarik eden bağlı şirket, tacirin mesleki sıfatına sahiptir ve tacirin görevinin sonuçlarına tabidir.

Gerçek kişi tacir kimdir?

Gerçek tacir, TTK. 12/1’de ticari işletmeyi en azından kısmen kendi adına işleten kişi olarak tanımlanmıştır. Gerçek kişilerin tacir unvanını alabilmeleri için hukuk sistemine göre ticari işletmenin varlığı gerekmektedir.

Funda tacir kimdir?

Yönetim Kurulu Üyesi – Funda TARMAN TACİR Sanat tarihi, uluslararası ticaret, menkul kıymetler ve sermaye piyasaları konularında seminer ve eğitimlere katılmıştır. Funda Tarman Tacir, 2008 yılından bu yana İpekiş Mensucat Türk A.Ş.’de Kurumsal İletişim Müdürü olarak çalışmaktadır.

Mustafa tacir kimdir?

AYSİAD Başkanı Mustafa TACİR, Taciroğlu Kaya Bobinaj Ltd Şti.’nin sahibiydi. Aydın’daki ülkücü camianın önde gelen isimlerinden biri olan Mustafa TACİR, aynı zamanda MHP İl Başkanlığı görevini de yürütüyordu. Mustafa TACİR’in cenazesi, 24 Eylül Salı günü (bugün) ikindi namazını müteakip Dalama Camii’nden kaldırılacak ve Dalama Mezarlığı’na defnedilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Escort