İçeriğe geç

Akim nedir TDK

Akım Nedir TDK?

Akım, fizikte, elektrik akımından söz edildiği zaman, elektronların ya da diğer yüklü parçacıkların, bir direnç yüzeyinden geçmesi ile oluşan bir enerji akışı olarak tanımlanır. Elektrik akımının oluşması için, bir güç kaynağı (pil, jeneratör, akü gibi) ile bir direnç arasındaki bir devre gerekir. Akımın miktarı, devrenin direnci ile güç kaynağının voltajı arasındaki ilişkiye bağlıdır.

Elektrik akımı, amper (A) cinsinden ölçülür. Bir amper, bir saniyede bir ohm direncinin üzerinden geçen bir coulomb (C) miktarının, yani 6,24 x 1018 elektronun akışını tanımlar. Bir voltaj kaynağının ürettiği voltaj, devredeki direncin bağlı olduğu akımın miktarını belirler.

Elektrik akımı; güç kaynaklarının ürettiği elektriksel enerjinin, devredeki direnç tarafından düzenlenerek kontrol edilip, kullanıma gönderilmesi olarak tanımlanır. Elektrik akımının oluşması için, elektronların devreye bağlı olan direnç ortamından geçmeye başlaması gerekir. Direnç ortamından geçen akım, devreye bağlı olan güç kaynağından gelecek olan enerjiyi kullanıma sunar.

Elektrik akımının ölçümü, ampermetre aracılığıyla gerçekleştirilir. Ampermetre, devreye bağlanan direncin üzerinden geçen akımın miktarını ölçmeye yönelik bir cihazdır.

Elektrik akımı, buhar makinelerinden bilgisayarlara, radyodan televizyona kadar, çoğu modern teknolojinin temelidir. Elektrik akımının faydalı kullanımı, insanların hayatlarını her yönden kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, akım ile ilgili temel kavramların öğrenilmesi çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir